Yndyrat (lipidet) janë përbërje me vlerë të
lartë energjetike gjithashtu dhe ingredient
të domosdoshëm në gatim.
Me yndyrë kuptohet një kombinim të
glicerolit me acidet yndyrore, ku gliceroli
është një molekulë me tre pika të veçanta
të cilat lidhen me acidet yndyrore. Termi yndyrë dhe vaj ndryshojnë nga
gjendja fizike e këtyre produkteve në
temperaturën e ambientit.
Yndyrat përbehen nga acide yndyrore të
pazëvendësueshme, të cilët janë acidi linoik,
linoleik dhe acidi arakidionik. Yndyrat janë
të ngurta në temperaturën e ambientit kur
përbëhen nga acide yndyrore të ngopura
(me lidhje njëfishe) dhe të lëngëta kur janë
të lidhura me acide yndyrore të pangopura.
lartë energjetike gjithashtu dhe ingredient
të domosdoshëm në gatim.
Me yndyrë kuptohet një kombinim të
glicerolit me acidet yndyrore, ku gliceroli
është një molekulë me tre pika të veçanta
të cilat lidhen me acidet yndyrore. Termi yndyrë dhe vaj ndryshojnë nga
gjendja fizike e këtyre produkteve në
temperaturën e ambientit.
Yndyrat përbehen nga acide yndyrore të
pazëvendësueshme, të cilët janë acidi linoik,
linoleik dhe acidi arakidionik. Yndyrat janë
të ngurta në temperaturën e ambientit kur
përbëhen nga acide yndyrore të ngopura
(me lidhje njëfishe) dhe të lëngëta kur janë
të lidhura me acide yndyrore të pangopura.
Yndyrat mund të jenë të thjeshta të përbëra
ose sfingolipide. Veçoritë funksionale të
yndyrnave lidhen kryesisht me reaksionet e
oksidimit, të hidrogjenimit dhe me
reaksionet e lipolizes.
No comments:
Post a Comment