Tuesday, May 28, 2013

YNDYRNAT

Yndyrat (lipidet) janë përbërje me vlerë
lartë energjetike gjithashtu dhe ingredient
domosdoshëm gatim.
Me
yndyrë kuptohet një kombinim
glicerolit me acidet yndyrore, ku gliceroli
është një molekulë me tre pika veçanta
cilat lidhen me acidet yndyrore. Termi yndyrë dhe vaj ndryshojnë nga
gjendja fizike e këtyre produkteve
temperaturën e ambientit.
Yndyrat përbehen nga acide yndyrore
pazëvendësueshme, cilët janë acidi linoik,
linoleik dhe acidi arakidionik. Yndyrat janë
ngurta temperaturën e ambientit kur
përbëhen nga acide yndyrore ngopura
(me
lidhje njëfishe) dhe lëngëta kur janë
lidhura me acide yndyrore pangopura.
Yndyrat mund jenë thjeshta përbëra
ose sfingolipide. Veçoritë funksionale
yndyrnave lidhen kryesisht me reaksionet e
oksidimit, hidrogjenimit dhe me
reaksionet e lipolizes.

No comments:

Post a Comment