Substancat minerale janë të gjitha të
pazëvendësueshme nga organizmi i njeriut.
Substancat minerale që gjenden në
ushqime ndahen në tre grupe kryesore:
mineralet bazë që janë karboni, hidrogjeni,
oksigjeni dhe azoti. Minerale të
rëndësishme që janë: Na, Ca, Cl , Zn , P etj,
dhe minerale të tjera gjurmë të cilat janë në
përqindje shumë të vogël. Ushqimet me
origjinë bimore kanë përqindje më të lartë
të mineraleve pasi ato kanë kontakt të
drejtpërdrejtë me tokën. Funksionet e mineraleve janë: qarkullimi i
ujit në organizëm dhe ruajtja e ekuilibrit
acido-bazik.
pazëvendësueshme nga organizmi i njeriut.
Substancat minerale që gjenden në
ushqime ndahen në tre grupe kryesore:
mineralet bazë që janë karboni, hidrogjeni,
oksigjeni dhe azoti. Minerale të
rëndësishme që janë: Na, Ca, Cl , Zn , P etj,
dhe minerale të tjera gjurmë të cilat janë në
përqindje shumë të vogël. Ushqimet me
origjinë bimore kanë përqindje më të lartë
të mineraleve pasi ato kanë kontakt të
drejtpërdrejtë me tokën. Funksionet e mineraleve janë: qarkullimi i
ujit në organizëm dhe ruajtja e ekuilibrit
acido-bazik.
Minerale si Kalciumi ndikojnë në formimin e kockave dhe në rritje ,fosfori
merr pjesë në formimin e ATP-së
molekulës më të rëndësishme energjetike,
këto janë disa nga veçoritë e mineraleve ose
funksione të tyre. Por mungesa e disa
mineraleve mund të çoj sëmundje në
organizmin e njeriut.
merr pjesë në formimin e ATP-së
molekulës më të rëndësishme energjetike,
këto janë disa nga veçoritë e mineraleve ose
funksione të tyre. Por mungesa e disa
mineraleve mund të çoj sëmundje në
organizmin e njeriut.
Suckkk
ReplyDelete